Arc de Triomf

Arc de Triomf i Barcelona
Barcelonas triumfbue

Selvom den bærer samme navn som sin franske slægtning, er Arc de Triomf ganske anderledes, både arkitektonisk og historisk.

Den berømte triumfbue, der står i Paris (selvom Frankrig har flere der går under samme navn), blev påbegyndt af Napoleon som et mindesmærke over hans sejre. Triumfbuen i Barcelona blev rejst i 1888 i forbindelse med Verdensudstillingen, som blev afholdt i Parc de la Ciutadella, hvor triumfbuen fungerede som indgang til arrangementet.

Den er lige så forskellig i udseende, som i historie. Selvom den også i store træk har de samme karakteristika, som selve buen med den vandrette overligger og de vertikale stolper, er denne triumfbue lavet i orange mursten, og den får dermed et langt mindre dystert udtryk. Stilen ligner det mauriske design, kendt som Mudejar, hvilket ikke er overraskende, eftersom de herskede over Spanien i århundreder.

Dekorationerne på bygningen varierer også en del fra den mere kendte, franske turistattraktion. Inde er den smykket med guirlander af stenudskæringer, inklusiv en frise udført af skulptøren Josep Reynés. Det flotte arbejde byder gæsterne velkommen til Barcelona. På den modsatte side udsmykkes væggen af en stenudskæring kaldet ’Recompense’, udført af Josep Llimona.

Langs den vandrette sektion over buen er der placeret tolv statuer af kvinder, der hver især repræsenterer de forskellige aspekter af byen. Den er ledsaget af dekorative elementer, der symboliserer alle andre provinser i Spanien. På toppen, oven over den centrale figur, er en fantastisk fremstillet/tildannet våbenskjold, det officielle logo for Barcelona. Ved siden af våbenskjoldet er to imponerende løver. Disse elementer viser et interessant miks, og en afvigelse fra den sædvanlige mauriske påvirkning. Den islamiske kunst er dekorativ, men indeholder normalt ikke menneske – eller dyrefigurer.

Alligevel er den mauriske inspiration at finde i de små minaretagtige sokler, der pryder hver af de integrerede søjler på hver side af triumfbuen. De kan være svære at se fra gadeniveauet, men hvis man ser nøje efter, vil man kunne se de enestående uskæringer omkring hver enkelt, lille kuppel, der hver prydet med en kugle-udskåret stjerne helt i toppen.

Ciutadella Park i Barcelona
Ciutadella Park

Triumfbuen er nem at finde, da den ligger lige mellem Passieg de Lluis Companys og Passieg de Sant Joan. Ligeledes ligger mange populære hoteller inden for en radius af en kilometer i forhold til indgangen til Ciutadella Park, hvor buen ligger placeret. Den er nem at få øje på for enden af den brede promenade der løber lige triumfbuen.

Street View fra Arc de Triomf i Barcelona