MNAC

Moseu Nacional d’Art de Catalaynya

Det katalanske National Museum for Kunst – MNAC (Moseu Nacional d’Art de Catalaynya) – tilbyder en komplet historie af den nationale kunst fra den Romanske periode gennem 1940’erne. Ind i mellem er der prøver på den fineste kunst, Barcelona kan tilbyde.

Der er tusinder af objekter til huse inde i det pragtfulde Palau National. Måske er de mest bemærkelsesværdige de, der stammer fra den Romanske afdeling. Fyldt med værker fra først i det ellevte og frem til midten af det 13. århundrede, er hele perioden vel repræsenteret. Mange artefakter fra kirker rundt omkring i regionen er blevet samlet, ofte fremvist ved billeder der viser bygningerne og stederne, hvor genstandende stammer fra.

Ikoner, freskoer, skulpturer og malerier fra perioden er flot udstillet. I mange tilfælde ligger genstandende i arkitektoniske elementer, der er blevet genskabt, så de ligner de originale omgivelser. Dette giver beskueren en mere komplet fornemmelse for, hvordan objekterne må have taget sig ud for tilskueren første gang, de blev skabt.

Samlingen bevæger sig uden overgange til den Gotiske periode, der dækker alt fra det trettende århundrede og op gennem det femtende. Fokus er stadig på den kunst der er blevet fremstillet i Catalonien – den region i Spanien hvor Barcelona ligger i, men stilen dækker en bredere vifte. Mange fik indflydelse på den gotiske kunst, blandt andre Italien og flamlænderne. Mangfoldigheden kommer tydeligt til udtryk i de genstande, der er udstillet.

Værker af Jaume Huguet, en stor kunstner fra perioden, udgør en stor del af de udstillede genstande. Der er dog også mange effekter fra Barcelonas egen Barri Gotic fra det gotiske kvarter, der fylder rummene. Derudover er der også udstillet skilte, der for århundreder siden hang udenfor butikker og andre dekorative genstande fra hjemmene.

De kronologisk arrangerede værker fortsætter op gennem den middelalderlige periode, gennem hele renæssancen og videre op til 1940’erne.

Museet byder også på malerier af Rubens, Goya og El Greco. Der er værker af Zurbarán og Velázquez, såvel som af Tintoretto. Der er gamle oprindelige tegninger fra Angelico, Veronese og Titian ikke langt fra Canaletto.

Desuden er der utallige andre kunstobjekter, såsom lysekroner og andre møbler, der spænder over mange forskellige stilarter.

Art Nouveau perioden er også vel repræsenteret i spejle og andet. Modernistiske værker udgør en betydelig del af samlingen. Møbler designet af Barcelonas mest fornemme arkitekt, Gaudi, findes også her. Dekupørarbejde fra den moderne tømrer Gaspar Homar står ikke langt fra skulpturer af Josep Clara.

Bygningen selv er mindst lige så imponerende som de værker, den rummer. Palau National er en enorm struktur med dens store centrale kuppel og side kupler der topper et imponerende ydre. Gæsterne går op af en række trin indtil hele 180 graders panoramaet domineres fuldstændig af denne bygning, hvis stil minder om det nittende århundrede. På vejen gennem indgangen kan gæsterne nyde landskabet og fontænerne.

Moseu Nacional d’Art de Catalaynya er nemt at finde. Bare tag metroen op til Montjuic distriktet og stå af ved Placa Espanya stationen.

Street View fra MNAC i Barcelona