Temple de la Sagrada Familia

Temple de la Sagrada Familia

Antonio Gaudi er Barcelona’s velgører indenfor arkitektur. Store dele af byen bærer umiskendelige præg af hans arkitektur, men intet sted er dette mere tydeligt end i hans ufuldendte mesterværk, den Hellige Families Tempel. Arbejdet på bygningen begyndte i 1883, men stoppede ved arkitektens alt for tidlige død ved en sporvognsulykke i 1926.

På dens vej mod at blive lige så høj som det nærliggende Montjuic bjerg (172 meter), er denne bygning til arkitektens passion en af byens store vidundere. Mere end 120 år efter er katedralen stadig ved at blive bygget, og er planlagt til fortsat at være under konstruktion i den næste 40 år.

Den udvendige del af bygningen er en serie af spir der omgiver en smal portal, der giver gæster adgang til det indre af bygningen. Hvis man kigger på det usædvanlieg tårn er det tydeligt hvor Cesar Pelli, der designede Petronas Tårne i Malaysia, har fået sin inspiration fra.

Men før man går indenfor er det værd at tage et kig på det ydre af bygningen, og beundre de hundreder af små friser der pryder facaden. Det er figurer af både helgener og almindelige mennesker, alle lavet i en fantastisk, moderne stil, ulig hvad man ser på andre kirker.

Det er værd at lægge mærke til de mange vinduer med høje buer der omgiver bygningen, og som dermed giver lys til kirkens indre der lyser som et lys på en klar solskinsdag. Højere oppe bliver nicherne stadigt mere snævre, og fører dermed beskuerens øjne op til toppen af bygningen og til himmelen.

Herefter kan man gå ind i det fantastiske indre.

I stueetagen findes der flere skalerede modeller af bygningen sådan som Gaudi forestillede sig det skulle være. De fleste originale modeller er gået til grunde, men fotografier viser, hvordan byggeriet skred frem trin for trin. Ligeledes findes der fotografier fra Gaudis begravelse.

Gæster som ser nærmere efter på billederne, kan se mange refleksioner af elementer i bygningen. Billedet af Jesu fødsel, historien om slangen i haven og mange andre er tydelige ved foden af den centrale søjle til Portalen til Velgørenhed. Søjlen i sig selv er en skulptur ulig mange andre som man kan finde i andre byer, idet den viser Jesu komplette stamtræ.

Selv de relativt almindelige søjler er et smukt skue. De starter som simple søjler i græsk stil, med riller der fejlfrit buer over tilskuerens hoved, hvor de til sidst forgrener sig og danner et netværk som grenene på et træ. En serie af meget realistisk udseende blomster-udskæringer i stenene forener til sidst forgreningerne.

Tæt på finder man Troens Portal, med scener der viser en ung Jesus der prædiker, omgivet af religiøse symboler såsom druer og hvede. Håbets Portal på den anden side viser dyr og planter fra Nilen, en anden side med religiøs betydning. Statuer af Josef og Maria sidder under en skulptur af en båd der bliver styret af St. Josef.

Som den mest berømte bygning i en by fyldt med kendte konstruktioner, kunne man nemt komme til at bruge en hel dag på Temple de la Sagrada Familia alene, hvis man besøger Barcelona. Man bør i hvert fald planlægge at bruge mindst et par timer på at beundre de mange ting, der er at se i denne katedral.

Street View fra Sagrada Familia i Barcelona