Montjuic

Montjuic
Udsigt over Barcelona fra Montjuic

For foden af Montjuic i Barcelona kan gæster fra Placa d’Espanya se to majestætiske tårne. Bygget i 1929 som en del af Palau Nacional – nationalslottet i Barcelona, og som en del af Verdensudstillingen, danner de rammen om indgangen til denne spanske bys pragtfulde park på toppen af bakken.

Længe før disse tårne blev bygget, var bakketoppen et specielt sted i Barcelona. For tusinder af år siden slog iberiske keltere sig ned her. Bakketoppen fungerede som en militær udkigspost, og husede et fort i 1640. Dette fort blev i det 18. århundrede erstattet af en stor fæstning, kaldet Castell de Montjuic, hvorfra man kunne se ud over hele byen.

I dag findes der i området mange attraktioner for turister, der bare har lyst til at slentre stille og roligt gennem haverne og museerne i byen.

I Castell de Montjuic finder man en udstilling med gamle militær genstande, og man kommer derop ved at tage funicular’en, en slags kabelbane. Den begynder ved Paral-lel metrostationen og fører gæster direkte op til museet.

Ved indgangen til Palau Nacional finder man endnu flere flotte seværdigheder for dem der gerne vil gå på museer. Indenfor finder man MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya, national museet i Catalonien. Samlingen indeholder genstande der strækker sig over flere årtusinder, inklusiv den romerske, gotiske, renæssance og barok-perioderne, og fortsætter helt op gennem det 19. og 20. århundrede.

Selv områderne omkring slottet giver gæster en dejlig udsigt over de mange arkitektoniske kunstarter, man finder overalt i denne kunstneriske by. Font Màgica – den Magiske Fontæne, er et enestående eksempel på dette. Det er flottest at se om aftenen, når lamperne i springvandet tændes, og det farvestrålende skær fra vandet rammer slottet.

Lige ved siden af Font Màgica ligger et museum dedikeret til en af det 20. århundredes mest innovative arkitekter, Mies van der Rohe. Pavelló Mies van der Rohe’s, en stor glas- og stålkonstruktion, blev revet ned efter den Internationale Udstilling i 1929, som den oprindeligt blev bygget til, men blev i 1980’erne genopbygget efter de originale tegninger. Bygningen er et flot eksempel på den uudsmykkede ’glas og stål’ minimalisme, der kendetegner arkitekten. Rohe gjorde ordsproget ”less is more” – ”mindre er godt” i forhold til bygninger.

Lige så populær er Poble Espanyol, også oprindeligt en hyldest til udstilling i 1929. En samling huse der alle er bygget i forskellige spanske stilarter, og som fortsat tiltrækker tusinder af turister hvert år.

Senere er der kommet flere, lige så imponerende seværdigheder til området omkring Montjuic.

I 1992 blev der afholdt OL i Barcelona, og der blev derfor opført flere bygninger, hvoraf mange stadig findes den dag i dag. Anella Olímpica – den Olympiske Ring, har flere sportsfaciliteter, ikke mindst det centrale Olympiske Stadion. Selvom facaden stammer fra ca. 1929, er alt det indvendige totalt udskiftet til denne begivenhed.

Derudover er mange af de berømte haver omkring bakken også blevet renoveret. Nou Jardí Botànic er en botanisk have, der indeholder mere end 2000 forskellige planter af alle mulige arter. En usædvanlig seværdighed er Jardins de Mossen Costa i Llobera, som har en imponerende samling af kaktusser.

Uanset hvad man finder interessant, har Jødernes Bakke – Montjuic, noget for enhver smag.

Street View fra Montjuic i Barcelona

En tanke om “Montjuic”

Der er lukket for kommentarer.